Een powernap. Is dat goed voor je?

Een powernap. Is dat goed voor je?

Met een powernap kun je overdag je lichaam en geest een oppepper geven. Een dutje van 5 minuten is soms al genoeg om weer vol energie verder te werken. De powernap komt voort uit de aloude siësta, bekend in de Zuid-Europese en Zuid-Amerikaanse landen. Maar wat is nu eigenlijk het nut van een powernap? En hoe neem je een goede powernap?

Powernap echt gezond?

Het lijkt er wel op. Uit een flinke reeks onderzoeken blijkt dat een kort middagslaapje een gunstig effect heeft op het functioneren van mensen, of ze nu jong of oud zijn. Hoewel de mate van de positieve werking verschilt van mens tot mens, kan over het algemeen gezegd worden dat een korte siësta of powernap je alertheid, creativiteit en stressniveau verbetert. Ook is slapen goed voor je geheugen. Omdat je na een goede powernap beduidend efficiënter werkt, kun je het tijdverlies van de powernap zelf weer ruimschoots inhalen. Niet voor niets is in sommige landen het recht op een dutje in de cao vastgelegd.

Onderzoek heeft aangetoond dat piloten van het Amerikaanse ruimtevaartinstituut Nasa zijn na een powernap van 25 minuten ruim 2 uur lang alerter dan wanneer zij niet tussendoor slapen. Om die reden zijn powernaps bij Nasa standaard opgenomen in de dagprogramma’s van trainers en piloten.

De perfecte powernap

Wanneer je een goede powernap wilt inlassen, zijn er een paar dingen waar je aan moet denken. Zorg dat je ergens bent waar je je prettig voelt. Ga in bed liggen, op de bank of ga voor een lekkere stoel. Probeer steeds ongeveer hetzelfde tijdstip, dezelfde kamer en lichtomstandigheden te creëren en hetzelfde bed of dezelfde stoel te gebruiken, zodat je lichaam die omstandigheden op den duur ook associeert met slaap. Doe de deur op slot, doe desnoods oordopjes in en zet je telefoon uit, want je wilt natuurlijk niet gestoord worden.

De beste tijd voor een powernap is rond een uur. Na de lunch heb je vaak een dip en dit is hét perfecte moment voor jouw slaapje. Probeer geen powernap in te lassen na drie uur.

Volgens Amerikaanse slaapdeskundigen moet een siësta of powernap niet langer duren dan een half uur. Wie langer slaapt, wordt duf wakker. En het kost dan moeite om de draad weer op te pakken. Een ander nadeel is dat langer slapen overdag de nachtelijke slaap verstoort. De juiste slaapduur is voor iedereen verschillend: voor de een werkt 5 minuutjes al verkwikkend, de ander heeft zeker 20 minuten nodig. Een dutje van 5 minuten heeft in ieder geval al een aantoonbaar gunstig effect op het geheugen. Wie bang is om door te slapen, kan het beste een wekker zetten en die na een half uur laten afgaan.

Let wel op, een powernap zorgt er niet voor dat je je slaaptekort inhaalt. Dagrust is anders dan nachtrust. Tijdens een slaapje overdag slaap je nu eenmaal minder diep, efficiënt en lang. Als je elke dag tussen de middag behoefte hebt aan slaap simpelweg omdat je zo moe bent, dan kan dat liggen aan te weinig slaap gedurende de nacht. Wie vaak laat naar bed gaat en vroeg op moet, bouwt een slaaptekort op dat met powernaps niet te compenseren valt. ‘s Avonds op tijd naar bed gaan en zorgen voor 7,5 tot 8 uur slaap is de basis die elk persoon nodig heeft. Een powernap overdag moet je vooral zien als een extraatje waarmee je je alertheid overdag een handje helpt.

Je kan dus met een gerust hart powernappen. Het geeft je een goed gevoel en het is ook nog eens gezond. Slaap lekker!

Terug naar Slaapadvies